Yumurta Toplama

Yumurta toplama işlemi günümüzde genel anestezi altında veya bazı merkezlerde bölgesel anestezi eşliğinde, operasyon odasında, transvajinal ultrason kılavuzluğunda içinde yumurta olan foliküllerin tek tek aspirasyonu (folikül içindeki sıvının aspiratör ile çekilmesi) ile gerçekleştirilmektedir. OPU denilen bu işlem yumurta çatlatma iğnesi olan hCG yapımından 34-36 saat sonra gerçekleştirilir.

İşlem

Hasta işlem saatinden en az 5 saat önce anestezi alacağı için aç ve susuz bırakılır. İşlem saatinde hasta operasyon odasında jinekolojik masaya alınır ve takiben damar yolu açılır. Daha sonra vajinal spekulum yerleştirilir. Vajina içi ve takiben dışı steril serum fizyolojik ile ıslatılmış kare gazlarla temizlenir. İşlem sonrası vaginal spekulum çıkartılır ve hasta steril örtülerle vajina girişi açıkta kalacak şekilde örtülür. Transvajinal ultrason probu dahil her şey steril hale getirilir. Takiben hastanın açılan damar yolu aracılığı ile hasta uyutulur. Transvajinal ultrason probu vajina içine yerleştirilir ve bu probun kılavuzluğunda sırayla sağ ve sol yumurtalıklar içine vajinadan geçilerek iğneyle girilir. Yumurtalıkların içerisindeki her bir foliküle iğneyle ayrı ayrı girilerek içeriğindeki sıvı aspire edilip iğnenin dış ucuna bağlı tüplere boşaltılır. Her dolan tüp, hemen operasyon odasının yanında bulunan embriyoloji laboratuvarına gönderilir. Hazırda bekleyen embriyolog tarafından tüp içindeki folikül sıvıları petri kaplarına boşaltılır ve elektron mikroskop altında, 50 mikrometre çaptaki yumurta hücreleri aranarak ayrıştırılır. Oosit yani yumurta hücresi hemen yıkama medyumuna, daha sonra toplama medyumuna geçirilerek kanlı folikül sıvısından kurtarılır. Oosit ışıktan ve ısıdan etkilendiği için embriyoloji laboratuvarında ki işlemler karanlıkta ve vücut ısısında gerçekleştirilir. Yumurta toplama işlemi bittiğinde iğne aparatlı vajinal ultrason vajinadan çıkartılır. Tekrar vajinaya spekulum yerleştirilerek kanama kontrolü yapılır. İşlem sonrası hasta yatağına alınarak kendine gelmesi sağlanır. İşlemden 15 dakika sonra hasta yatağında kanama için tekrar kontrol edilir. Sorun yoksa hasta yaklaşık 2 saat sonra merkezden taburcu edilir.

İşleme Bağlı Komplikasyon   

Transvajinal ultrason kılavuzluğunda yapılan folikül aspirasyonunun birkaç komplikasyonu vardır. Bunlar içinde en çok görülen ve OPU işlemine bağlı gelişebilen enfeksiyondur. İşlem öncesi yapılan vajinal temizlik ve profilaktik yani koruyucu antibiyotik tedavisi bu ihtimali neredeyse sıfıra indirmektedir. Diğer bir komplikasyon ise folikül aspirasyon iğnesi ile damar ve bağırsak yaralanmalarıdır. Bu nedenle işlem esnasında foliküllerle dolu yumurtalıklar pelvis boşluğu denilen leğen kemiği içinde sabitlenir ve iğneyle içine ultrason eşliğinde görülerek girilir ve yavaş hareketlerle içindeki her bir folikül aspire edilene kadar çıkartılmaz.  

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir