TANDEM yöntemi tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmak için hem anne adayının hem de donör yumurtalarının birlikte kullanıldığı tedavi sikluslarıdır, Genellikle ileri yaş, erken menopoz gibi herhangi bir nedenden dolayı yumurta sayısı veya kalitesi azalmış hasta grubunda kullanılır. Yani diğer bir değişle “Kötü Over Rezervi” yani “Kötü Yumurta Yanıtı” olan grupta tercih edilir.
TANDEM tedavisinde amaç hastanın kendi yumurtasına ek takviye olarak donör yumurtası da kullanarak gebelik şansını yükseltmektir. Yumurta donasyonundan tek farkı anne adayının yumurtalarının da kullanılmasıdır. Böylece yumurtalık rezervi düşük olan bu hastalar da işlem sonucunda hem kendi yumurtalarından oluşan embriyolarına bir fırsat verilmiş olur hem de işlem sonrası hastanın kendi yumurtası veya embriyosu elde edilemezse tedavisi iptal olmamış ve gebelik şansı devam etmiş olur.
İşlem
- Tandem siklus tedavisinde anne adayı ve yumurta donörünün adet dönemleri birbirine denk getirilecek şekilde senkronize edilir. Böylece aynı zamanda tedaviye başlanarak yumurta toplama işlemlerinin aynı zamana denk gelmesi sağlanır. Taze embriyo transferi için bu son derece önemlidir.
- Anne adayı ve yumurta donörü için yumurtlama indüksiyonu başlanır. Ultrason ve hormon testleri ile her iki hastanın yumurtaları takip edilir. Takiben anne adayından ve donörden eş zamanlı alınan taze yumurtalar anne adayının kocası, partneri veya sperm bankası tarafından sağlanan spermler tarafından eş zamanlı olarak döllenir.
- Hastanın kendi yumurtaları ile oluşturulan embriyolar ile donör yumurtası kullanılarak oluşturulan embriyolar birbirlerine karıştırılmadan laboratuvar ortamında geliştirilir. Transferin yapılacağı gün embriyo kalitesine göre doktor ve embriyolog tedavi uygulanan çift ile görüşme yapar ve transfer için hangi embriyoların kullanılacağına birlikte karar verirler. Transfer sonrası geriye kalan sağlıklı embriyolar hastanın isteği üzerine dondurulur.