SSS

Donmuş Embriyo Transferini ne zaman yapalım?

Hasta ne zaman uygun ve hazırlanmış ise yapılabilir. Çalışmalar, gebelik oranları arasında fark olmadığını gösteriyor.

 

Donmuş Embriyo Transferi için doktorum birkaç hazırlık yöntemi var dedi. Ben hangisini tercih etmeliyim?

Günümüze kadar yapılmış olan çalışmalara dayanarak hiçbir hazırlık protokolünün diğerinden üstün olduğu söylenemez.

 

Assisted hatching nedir?

Assisted hatching (AH), zona pellucida denilen embriyoyu saran zarın embriyo yüzeyinden ayrılmasını kolaylaştırmak amacıyla inceltilmesi, delinmesi veya kesintiye uğratılması olarak tanımlanır.

IVF ve ICSI birbirinden farklı mıdır?

Evet. IVF’de yumurta ve sperm uygun bir ortamda bir araya getirilerek, spermin yumurtayı döllemesi sağlanır. ICSI yönteminde ise sperm direk yumurta içine bizim tarafımızdan enjekte edilir.

IVF mi ICSI mi yapalım?

Yapılan çalışmalar incelendiğinde IVF’in ICSI yapılan işlemlerden daha başarılı olduğu görülmektedir. Ancak bazı durumlarda örneğin donma-çözülme sikluslarında ICSI yapmak gerekir.

Sigara içmek gebe kalmama engel midir?

Evet. Sigarayı bir an önce bırakmalısınız.

27 yaşında ve 3 yıllık evliyim. 2 yıldır çocuk isteğim var, fakat olmadı. 163 cm boyunda 83 kiloyum. Doktorum kilo vermeden gebe kalamayacağımı söyledi. Sizin öneriniz nedir?

Doktorunuz haklı. BMI denilen vücut kitle oranınız 31.2 kg/m2. BMI’in 27 ve üzeri olduğu durumlarda gebe kalmak zor gibi duruyor. En az 10 kilo verdiğinizde muhtemelen kendi kendinize gebe kalma şansınız da artacaktır.

 

Endometrioma denilen çikolata kistim var. Çocuk sahibi olmak için ameliyat mı olmalıyım?

Yumurtalık içindeki varlığı, yumurtalık fonksiyonunu etkilemez. Endometriomaların çıkartılması infertil hastalarda folikül sayısını artırarak düzelme sağlayabilir. Ancak beraberinde yapılacak cerrahiye bağlı yumurtalık rezervinde azalma olabileceği de unutulmamalıdır. Tek taraflı endometrioma varlığında cerrahi olup olmama tartışılabilir. Ancak çift taraflı endometriomalarda cerrahi kesinlikle infertil çiftlere önerilmemektedir.

Çocuk isteği nedeniyle gittiğim doktorum hidrosalpinks denilen tüp hastalığım olduğunu ve cerrahi olarak alınması gerektiğini söyledi. Yaptırmalı mıyım?

Hidrosalpinks durumunda tüpte biriken sıvı rahim içine doğru akabilir ve bu durum embriyonun döl yatağına yerleşmesine engel olur. Ya tüp uygun ise açılmalı ya da cerrahi olarak çıkartılmalıdır.

Çocuk isteği nedeniyle gittiğim doktorum miyom olduğunu söyledi. Ne yapmalıyım?

Miyom tek başına infertilite nedeni değildir. Ancak miyom dışında başka bir infertilite nedeni bulunamamış ise, submuköz veya intrakaviter denilen döl yatağı içinde bir miyom varsa çıkartılmalıdır.

Eşimin sperm testinde sorun olduğu söylendi. Ne yapmalıyız?

Sperm testi normal değilse sadece bir sperm analizine dayanılarak karar vermek doğru değildir. Bu durumda 21 gün arayla en az 3 sperm testi yapmak ve ona göre karar vermek gerekir. Bu durumda eşinizin bir ürolog ile görüşmesi gerekir.

Gebe kalmak için idrardan yumurtlama takibi yapıyorum. Bunlar güvenli midir?

Güvenlidir. Fakat bu kitlerde %5-10 yanlış pozitif ve negatif sonuçlar olabileceği unutulmamalıdır.

Çocuk isteği nedeniyle gittiğim doktorum rahim filmi çektirmem gerektiğini söyledi. Ne zaman çektirmeliyim?

 HSG yani rahim filmi için ideal ölçüm zamanı hemen adet bitimi sonrasıdır.

AMH test sonucumun çok düşük çıktığı söylendi. Tekrar yaptırmalı mıyım?

AMH ölçümü herhangi bir günde ve zamanda yapılabilir ve tek ölçüm yeterlidir.

Time-lapse imaging (TLI) sistemi embriyo gelişiminde konvansiyonel yönteme üstün müdür?

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda her iki sistemin de birbirine üstünlüğü bulunmamakta fakat düşük oranlarının TLI sisteminde açıkça daha fazla olduğu gösterilmiştir. Bunun sebebi TLI sisteminde kullanılan mikroskopun mercek kalitesinin konvansiyonel sisteme göre daha düşük olması ve görüntüleme esnasında merkezden perifere migrate olan oositlerinin kalitesinin net değerlendirilememesi olduğu düşünülmektedir.

Time-lapse imaging sisteminde tanımlanan yeni morfolojik embriyo değişkenleri transfer için seçilen embriyolarda konvansiyonel sisteme göre üstünlük sağlamakta mıdır? 

Hayır.

30 yaşındayım, 2 yıldır çocuk isteğim var. Eşimin sperm testi, rahim filmim ve hormon testlerim normal geldi. Hiçbir neden bulunamadı. Ne yapmalıyım?

Biz bu duruma açıklanamayan yani nedeni bilinmeyen infertilite diyoruz. Öncelikle yaşam tarzınızda değişiklik yapın. Sigara içmeyi bırakın, alkol ve kahve alımını kısıtlayın, düzenli uyku alışkanlığı kazanın ve düzenli spor yapın, günlük yeterli sıvı alımı gerçekleştirin ve haftada en az 3-4 beraberliğiniz olsun. 6 ay-1 yıl içinde gebelik olmazsa aşılama programına geçin. 3-6 siklus aşılama sonrası gebelik olmazsa tüp bebek tedavisine geçin.

37 yaşındayım. 1 yıllık evliyim. Evlendiğimiz günden beri hiç korunmadık, fakat çocuk sahibi olamadık. Eşimin sperm testi, rahim filmim ve hormon testlerim normal geldi. Gittiğimiz doktor aşılama yapalım dedi. Sizin öneriniz nedir?

Aşılamada başarı oranını belirleyen en önemli faktör kadın yaşıdır. 35 yaştan sonra başarı oranlarında ani düşme mevcuttur ve bu nedenle 35 yaş sonrası aşılama önerilmemektedir.

33 yaşındayım ve 2 kız çocuğumuz var. Bir de erkek çocuğumuz olsun istiyoruz. Gittiğimiz tüp bebek merkezi eşimden aldıkları spermlerden erkekliği sağlayan Y spermini ayırıp benden aldıkları yumurtayla dölleyip gebeliğimi saylayacaklarını söylediler. Bu mümkün müdür? 

Evet bu mümkündür. Ancak başarı oranları düşüktür. Cinsiyet seçiminde ancak preimplantasyon genetik tanı testleri ile %100 doğruluk öngörülebilir.

Çocuk isteği nedeniyle gittiğimiz doktorumuzun yaptığı testler sonucunda eşimin sperm testlerinin üçünde de sayının ya hiç olmadığı ya da çok az olduğu söylendi. Ne yapmalıyız?

Sperm konsantrasyonu ≤5 milyon / ml ise Y kromozom mikrodelesyon testi yaptırmalısınız. Takiben de tüp bebek denemelisiniz. Eğer yumurta toplama işlemi sırasında eşinizin ejakülatında sperm bulunamazsa tekrar sperm örneği alınmalı. Yine bulunamazsa bir ürolog tarafından TESA ya da TESE yapılmalıdır.

Turner sendromlu bir bayanım. 2 yıllık evliyim ve 1 yıldır adet görmüyorum. Çocuk sahibi olmam için ne önerirsiniz?

Tek şansınız bağışçı donör oosit kullanarak tüp bebek yaptırmaktır. Bazı ülkelerde kanunen yasak olmasına rağmen bazı ülkelerde serbesttir. Ancak işlem öncesi tam bir tıbbi değerlendirmeden geçmelisiniz. Çünkü turner sendromlu hastalarda kardiyovasküler bir anomali olabilir.

44 yaşındayım ve çocuk sahibi olmak için gittiğim doktorum yumurtalık rezervlerimin çok düşük olduğunu ve bağışçı donör oosit kullanmam gerektiğini söyledi. Bu yolla gebe kalma şansım nedir?

Oosit (yumurta) bağışı sonrası oluşturulan embriyolarda, embriyo transferi başına canlı doğum oranları %50’nin üzerindedir.

Kistik fibrozis hastasıyım. Çocuğumun bu hastalığa yakalanmasını istemiyorum. Ne yapmalıyım?

Öncelikle tüp bebek yöntemi ile embriyolar oluşturmalısın. Takiben preimplantasyon genetik tanı için embriyoların gelişiminin 5. gününde yani blastokist aşamasında trofoektodermal hücre biyopsisi yaptırmalısın. Çıkan sonuca göre sağlıklı embriyo transferi ile gebe kalırsan bu sorunu çözmüş olursun. Bunu dünyanın her yerinde yaptırabilirsin.

34 yaşındayım ve 2. gebeliğimde 33. gebelik haftasında suyum geldi ve erken doğum yaptım. Bebeğimiz 28 gün yoğun bakım da kaldı. Fakat yeni doğan hemolitik hastalığı nedeni ile yaşatamadılar. Tekrar gebe kalmak istiyoruz, ancak çok korkuyoruz. Sizin öneriniz nedir?  

Yeni doğanın hemolitik hastalığı ile ilişkili eritrosit antijenleri için uyumsuz olan ve ciddi şekilde etkilenmiş bir bebek öyküsü olan çiftlere öncelikle sperm donasyon tedavisi öneririm.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir