Kötü Over Rezervinde Tedavi

“Kötü Over Rezervi” yani “Kötü Yumurta Yanıtı” terimi, yumurtalıkları uyarmak için yüksek dozlarda ilaca ihtiyaç duyan ancak yeterli sayıda yumurta oluşturulamayan kadınları tanımlamak için kullanılır. Günümüzde halen standardize edilmiş bir “Kötü Yumurta Yanıtı” tanımı mevcut değildir. 2011 yılında Bologna kriterlerine göre kötü yumurta yanıtı (poor ovarian response-POR)

  1. İlerlemiş kadın yaşı (kadın yaşının 40’ın üzerinde olması) veya POR için herhangi bir risk faktörünün varlığı (Geçirilmiş ovaryan cerrahi, endometriomalar, obesite, geçirilmiş pelvik enfeksiyonlar, kabakulak gibi viral enfeksiyonlar, kemoterapiye maruz kalma, Turner Sendromu ve FMR1 gen mutasyonları gibi),
  2. Daha önce yaşanmış bir POR siklusunun varlığı (Tedaviye rağmen 4-6 ve altında yumurta toplanması),
  3. Anormal over rezerv testi (Başlangıçtaki yumurta folikül sayısının az olması veya mensin üçüncü günü FSH değerinin yüksek olması veya Anti Müllerian Hormon seviyesinin düşük olması).

Bunlardan iki tanesi varsa kötü yumurta yanıtından bahsedilir. Kötü yumurta yanıtlı hastalarda düşük gebelik oranları yanı sıra artmış düşük oranı da bildirilmektedir.

Bu tip hastalarda öncelikle yumurtlama indüksiyonu ve takiben tüp bebek önerilmektedir. Amaç, normalde yumurtalıklardan daha fazla sayıda yumurta hücresi toplamaktır. Fakat uygulanacak yumurta stimulasyon protokolü için henüz altın standart belirginleşmiş bir tedavi yoktur. Yumurtlama indüksiyonu için kullanılan ajanlar arasında klomifen sitrat, aromataz inhibitörleri ve gonadotropinler (esas olarak folikül uyarıcı hormon) bulunur. En çok tercih edilen tedavi protokolü aromataz inhibitörü denilen letrazol destekli antagonist protokollerin yüksek doz gonadotropinlerle birlikte kullanımıdır. Yani letrazol ve kısa protokoldür.

Ek olarak bu hastalara hem yumurta sayısında artış yapmak hem de anomali oranını azaltmak için bazı takviye ilaçlar önerilebilir. Bunlardan biri DHEA (dehidroepiandrosteron) denilen %80 böbreküstü bezlerinden (adrenal) ve %20 yumurtalıklardan üretilen ve yaşlandıkça bariz şekilde azalan bir hormondur. Bu hormon kadın vücudunda hem östrojen hem de testosteron hormonuna dönüşmektedir ve bu dönüşüm tam simetrik olmayıp androjenler lehinedir. Diğer bir hormon ise “growth hormone” dur ve büyüme hormonunun uzun zamandan beri yumurtalık faaliyetlerine olumlu katkıları bilinmektedir. Laboratuar çalışmalarında yumurtaların olgunlaşmasını sağladığı gösterilmişti.

Son olarak yeterli yumurtalık rezervine sahip olmayan ve dolayısıyla kendi oositlerinden canlı doğum için kötü prognozu olan kadınlar için TANDEM siklus, donör oositleri veya evlat edinme veya taşıyıcı annelik gibi alternatif aile planlama seçeneklerinin kullanılması konusunda danışmanlık yapılır.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir