Histeroskopi

Histeroskopi, endometriyal kavite anormalliklerinin değerlendirilmesi için altın standart bir yöntemdir ve tanı anında tedavi imkanı da sunar. Basit ve güvenli bir tanı ve tedavi yöntemidir. Histeroskopinin sınırlamaları arasında miyometriyum denilen uterus kas tabakası, fallop tüpleri ve yumurtalıkların olduğu boşluk olan adneksiyal yapılar hakkında bilgi eksikliği yer alır. Fakat beraberinde laparoskopi yapılırsa hem endometriyal kavite hem de genital yapılar birlikte değerlendirilmiş olur. Bu durumda HSG çekmeye gerek yoktur. İnfertil çiftlerde histeroskop kullanım alanları;

  1. Submukozal Myom; Myomlar genel olarak subfertilite ile ilişkilidir. Bunun temel nedenleri ise endometrial kavitenin düzensizleşmesi, internal tubal ostiumun bozulması, endometrial reseptivite ve implantasyonun azalması, myometrial kontraktilitenin artmasıdır. Cerrahi yapılan grupta klinik gebelik oranlarında artış görülmüştür.
  2. Endometrial Polip; Poliplerin infertilite ile ilişkisindeki olası mekanizmalar; endometrial kanama, endometrial artmış enflamasyon, sperm transportunda bozulma, fertilizasyon ve implantasyonda olabilecek bozulmalardır. Histeroskopik polipektomi sonrası gebelik oranlarında artış görülmüştür.
  3. Uterin Septum; Uterin septum, özellikle yetersiz kavite ve kanlanması azalmış bir bölgede ki implantasyon güçlüğü nedeniyle subfertiliteye sebep olmaktadır. Histeroskopik septum cerrahisi klinik sonuçlar üzerine pozitif etkili gibi görünmektedir. Özellikle büyük septumu olan hastalarda cerrahinin etkisi daha belirgindir. Fakat 1 cm’den daha küçük uterin septumların IVF te gebelik oluşumuyla ilgili etkisi hala tartışılmaktadır.
  4. Uterin Sineşi; Endometriumda oluşan travma sonrası uterin kavite ve/veya servikal kanalın parsiyel yani kısmi veya total olarak kapanması intrauterin sineşi, adezyon veya yapışıklık olarak tanımlanır. Tek çözümü histeroskopik olarak bu yapışıklıkların giderilmesidir. Amaç gebelik için uygun boyutta bir rahim içi yaratmaktır.

IVF Sikluslarında Histeroskopinin Rolü

IVF öncesi yapılan histeroskopi ile daha önceden şüphe edilememiş intrauterin abnormalitelerin oranı %11-45 olarak kaydedilmiştir. Bu nedenle ≥2 başarısız IVF siklus öyküsü bulunan hastalarda yapılan çalışmalar, histeroskop sonrası gebelik başarı oranlarında artış olduğunu göstermiştir. Ayrıca intrauterin patolojilerin düzeltilmesi sonucunda abortus oranları yani düşük oranları da azalmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir