Gebeliğin oluşumu basitçe olgun sperm ve oosit varlığına, sağlam ve açık bir tüpe, uygun bir döl yatağına ihtiyaç duyar.
Olgun sperm ve oosit; Germ hücreleri denilen sperm ve oositin olgunlaşarak erkek ve dişi gametlere dönüşmesi olayına gametogenez denir. Hem spermatogenezis de (sperm olgunlaşma süreci) hem de oogenezis de (oosit olgunlaşma süreci) luteinize edici hormon (LH) ve folikül stimüle edici hormon (FSH) önemli rol oynamaktadır. Oogenezis, embriyonik hayatta başlar, duraklar ve puberte ile menopoz arasında periyodik olarak tamamlanır. Bir bayan hayatı boyunca sadece 400 yumurta yumurtlayabilir iken spermatogenezis yaşam boyu devam eden bir süreçtir.
Cinsel beraberlik (koitus) ve yumurtlama (ovulasyon); Koitusla vaginaya gelen spermler serviksi geçerek (yaklaşık %1) dişi genital kanal içine girerler. Bu yolculuk yaklaşık 2 ile 7 saat kadar sürer, spermler fallop tüplerinin isthmus kısmına vardıklarında hareketleri yavaşlar ve hızları düşer. Ovulasyon yani yumurtlama ile atılan oositin etrafındaki kumulus hücrelerinden salgılanan kemotaktik maddelerin etkisiyle spermler yeniden hareketlenerek tüpün ampulla bölgesine doğru ilerlemeye devam eder.
Kapasitasyon; Spermin fertilizasyon yani olgun yumurtayı dölleyebilme yeteneği kazanabilmesi için dişi genital kanalı içinde geçirdiği dönemdir. Bu dönem insanda yaklaşık 7 saat sürer ve endometriyal hücrelerden (rahim içi hücreleri) salgılanan bazı maddelerde spermin fertilizasyon yeteneğine katkı sağlar.
Embriyo ve implantasyon; Sperm tarafından döllenen yumurta hücresi artık zigot adını alır. Tüp içinde silia denilen tüycükler aracılığı ile rahim içine doğru 5 gün kadar süren bir yolculuğa çıkar. Bu arada içinde 1 hücre, 2 hücre, 4 hücre diye ikiye katlanarak hücre sayısını artırır. Rahim içine geldiğinde iki gün boyunca kendine uygun yer arar. Uygun yer bulduğunda blastosist denilen ve yaklaşık 100’ün üzerinde hücreye sahiptir. Etrafını saran zona pellusida denilen zardan kurtularak döl yatağına gömülmeye başlar (implantasyon). Yaklaşık 11 gün sonra gebelik testi kanda pozitif çıkabilir.