Embriyo Takibi

Oosit yani yumurta hücresinin in-vitro fertilizasyon (IVF) / intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) işlemini takiben döllenmesinden 16-20 saat sonra zigot denilen döllenmiş yumurtada 2 pronükleus görülmesi ile işlemin başarılı olduğu anlaşılır. Pronükleusdaki nukleolar precursor body (NPB) denilen yapıların şekli ve dağılımı bize oluşan embriyonun kalitesi hakkında en iyi bilgiyi en erken aşamada verir. Böylece iyi kalitede olan embriyoları bir araya koyma şansı bulmuş oluruz. Zigot artık embriyo kültür medyumuna aktarılır ve oradan takip edilir.

IVF / ICSI işleminden 20-25 saat sonra zigot erken bölünme bulgusunun saptanması için tekrar incelenir. Artık iki hücreli döneme geçmiş olan embriyoda içinde adına blastomer denilen ayrı ayrı hücreler vardır ve bu hücreler her 12-14 saat de bir bölünerek ikiye katlanır, böylece yumurta toplama işleminden 72 saat sonra embriyo 8 hücreye ulaşır. İlk 2-4 günlük bu döneme yani 4-8 hücreli bir embriyo oluşumuna kadar geçen süreye “erken klivaj dönemi” yani “bölünme evresindeki embriyolar” denir. Embriyo takibi esnasında blastomer sayısı, şekli, büyüklüğü ve fragmantasyon denilen embriyo içindeki partiküllerin miktarı belirlenmelidir. Bu bulgular bize embriyonun kalitesi hakkında bilgi verir. Grade 1 denilen embriyo 2. günde 4, 3. günde 8 blastomerlidir. Blastomerler eşit büyüklükte, fragmantasyon ve sitoplazmada belirgin granüler yapı yoktur. En büyük gebelik oranına da bu grade 1 denilen embriyolar sahiptir.

8 hücreden sonra embriyoda kompaklaşma yani birleşme denilen dönem başlar ki bu aşamadan sonra artık embriyo içindeki hücrelerin sınırlarını belirlemek zordur. 3. günden sonra embriyoya morula adı verilir ve içinde blastosel denilen sıvı oluşum görülmeye başlar. Trofoektodermal hücreler adı verilen blastomer toplulukları bu oluşan blastosel sıvısının etrafında tek sıralı ve blastoselin iç yüzünü kesintisiz olarak çevrelerler. Embriyoyu en dıştan saran ve adına zona pellusida denilen zarda iyice incelir. Normalde embriyonun döl yatağına implante olabilmesi için hatch olması yani zona pellusidasından kurtulması gerekir. İnsan embriyolarının sadece ¼’nün hatch olabildiği düşünülmektedir. Bu nedenle blastosist aşamasında zona pellusida denilen zarı incelmiş embriyo daha kolay döl yatağına yerleşir ve gebelik oluşturur. Bu aşamada en büyük tek sorun hastaya transfer edecek embriyo kalmama ihtimalidir.      

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir