Donmuş Embriyo Transfer Siklusları

Dondurulmuş embriyo transfer siklusları son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun 4 nedeni vardır.

  1. Transfer edilen embriyo/embriyolar dışında kalan kaliteli embriyoların varlığı.
  2. Preimplantasyon genetik tarama ve tanı uygulamaları.
  3. Aşırı overyan stimülasyon sendromu (OHSS) gelişme riskinden kaçınma.
  4. Ovarian yani yumurtalık uyarılmasının endometrium üzerine zararlı etkisinden kaçınma.

Dondurulmuş embriyo transfer sikluslarının uygulanmasının artmasına rağmen halen günümüzde döl yatağının hazırlanmasında hangi hazırlık protokolünün daha iyi olduğu tartışmalıdır. Kullanılan protokoller şöyle özetlenebilir.

  1. Doğal siklus uygulamaları; Sadece düzenli adeti olan hastalarda uygulanabilir. Spontan ovulasyon dediğimiz yumurtlama takibi, siklusun 10-12. günlerinden itibaren başlanır. Bunun için seri endokrin ve ultrasonografik monitorizasyon gereklidir. Endokrin monitörizasyon için LH yükselişi tespit edilmeye çalışılır iken ultrasonografik monitorizasyon için follikül takibi yapılır. Embriyo transferi sonrasında luteal faz desteği dediğimiz döl yatağını destekleyici tedavi verilip verilmemesi tartışmalıdır.
  2. Modifiye Doğal Siklus uygulamaları; Doğal siklus uygulamalarından farklı olarak sadece ultrasonografik monitorizasyon yapılır ve dominant follikül 16-20 mm boyutuna gelene kadar günlük ya da gün aşırı takip edilir. Ardından human chorionic gonadotropin (hCG) ile ovulasyon yani yumurtlama tetiklenir. Tüm diğer işlemler doğal siklus uygulamaları ile aynıdır. Az monitörizasyon ihtiyacı nedeniyle hasta dostu bir uygulamadır.
  3. Artifisyel Siklus; Tedavide hekime esneklik sağlar. Supresyonlu ya da supresyonsuz yapılabilir. Fakat supresyonlu olanlarda spontan ovülasyon yani yumurtlamayı önlemek daha kolaydır. Çünkü prematür yani erken yumurtlama siklus iptaline neden olur. Artifisyel sikluslarda hastaya mutlaka luteal faz desteği dediğimiz embriyo transferi sonrası döl yatağını destekleyici tedavi verilmelidir. Supresyon için GnRH analogları kullanılır. Estrojen tedavisi ultrason kontrolü ve kanda estrodiol seviyesine bakıldıktan sonra adetin 2 ya da 3. günü başlanır.
  4. Mild Ovarian Stimülasyon; Gonadotropin denilen iğnelerle ya da letrozole/klomifen sitrat gibi oral ajanlarla hafif ovarian stimülasyon yapılır yani yumurtalıklar uyarılır, takip edilir ve çatlatılır. Bu normalde yumurtlaması olan olmayan tüm hastalarda uygulanabilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir