Assisted Hatching(AHA)

Normal şartlarda blastokist aşamasındaki embriyo (5. gün embriyosu) rahim içinde yerleşeceği yeri arar iken etrafını saran zona pellucida denilen zardan kurtulması yani hatch olması gerekir. Böylece trofoektodermal hücreler denen yapı endometriyal hücreler denilen döl yatağı ile temasa geçerek gebeliği yani implantasyonu oluşturur. Normalde hatch olayı, blastositlerin ritmik kasılma ve genişlemeleri ve trofoektodermal hücrelerin salgıladığı tripsin benzeri proteaz enzim aktivasyonu ile sağlanır. Ama bu her zaman gerçekleşemez ve insan embriyolarının sadece %25’i normalde hatch olur. Bu orana bakıldığı zaman hatch olayının ne kadar önemli olduğu çok açıktır.

Assisted hatching (AH), zona pellucida denilen embriyoyu saran zarın embriyo yüzeyinden ayrılmasını kolaylaştırmak ve implantasyonun gerçekleşmesi amacıyla inceltilmesi, delinmesi veya kesintiye uğratılması olarak tanımlanır. Tecrübesiz ellerde yapıldığında ve zardaki açıklık fazla olduğunda embriyo içindeki blostomer hücrelerinin bu oluşturulan açıklıktan kaybı yani embriyonun zarar görmesi söz konusu olabilir. İşlem daha çok 3. günde, embriyonun 6-8 blastomerli olduğu dönemde, infrared non-kontakt lazer ile yapılmaktadır ve çok kısa süren bir işlemdir. İşleme bağlı erken implantasyon ve monozigotik ikizlik gelişebileceği de unutulmamalıdır.

Assisted hatching kimlere yapılmalıdır;

  1. 35 yaş ve üstü hastalar.
  2. Kalın zona pellusidası olan embriyolar.
  3. %20 ve üzeri fragmantasyon içeren ve defragmantasyon (Embriyo içindeki fragmanların pipet yardımı ile embriyo dışına alınmasıdır) yapılacak olan embriyolar.
  4. Yavaş klivaj gösteren embriyolar yani yetersiz embriyo kalitesi ya da in vitro maturasyon / IVF sonrası gelişen embriyolar.
  5. Daha önceki denemelerde 3 ve üzerinde iyi embriyo verilmesine rağmen gebelik olmayan vakalar.
  6. Bazal FSH değeri yüksek olanlar.
  7. Dondurma-çözme sonrası elde edilmiş embriyolar

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir